Han sågs senast klättra in i en likbil, som försvann i natten. Par veckor senare hittade hans mor honom stående i hennes bakgård, tidigt  på morgonen &"pratade rappakalja." läkarens diagnos "han är en grönsak",


Roger Kynard Erickson

En tidig lördags morgon våren 1969,


i Austin.  Vernon Sigler hade bestämt sig att följa en bil nerför Mount Bonnell vägen. När bilfönstret öppnas och en hand kastade ut ett litet föremål genom fönstret Sigler stannar fordonet, han hittar det objekt som hade kastats från fönstret: en marijuana joint. I bilen sitter Roky Erickson,  sångare i ett band som heter the 13 th Floor Elevators.

Bandet använde och förespråkade för droganvändning.. Elevators var redan ett legendariskt band... uppfinnarna av psykedelisk rock. Roky och elevators var nu stora kändisar och idoler, att dom marknadsförde droger var inget som myndigheterna gillade.Elevators blev ett självklart byte som polisen Sigler har fått order att ha koll på och särskilt deras karismatiske sångare. Nu var det inte första gången som Roky och övriga bandmedlemmar stod framför dommarn i Austin. Övriga gånger har det gått bra, men denna gången var Roky´s förmögenhet slut. En enkel advokat tilldelad av staten. 


Nu skulle det statueras ett exempel som skulle avskräcka ungdommarna att en fimp marijuna kan kosta 10 års fängelse...

Roky´s statliga advokat kommer med en briljant lösning på detta, spela galen så slipper du fängelse. Sjukhusets   behandlingar var långt ifrån nått mänskligt. Var man inte va knäpp innan så blev man det nu.  Metoder är som tagna ur en dålig skräckfilm, elchocker elektroder och plattor som fästes på skallen. Gökboet spelas in 1975 och där ser man Jack Nicholsonut utsättas för sådan behandling. Efter flertal rymmningar från Austin state Hospital som till slut tröttnar och skickar han vidare till Rusk State Hospital för kriminella. Sitter nu med dom riktigt heltokiga kriminella mördare m.m..  Blir isolerad och kraftigare behandlingar  med elchocker och galnare tabletter.. En tid då expriment var viktigare än en behandling.

Från början


Evelyn, en begåvad sångerska denna tallang hade hon fört vidare till sin son. Hon skickade Roky till musik & teater-lektioner redan vid 4 års ålder. Upp till tidiga tonåren var det opera och religösmusik som det lyssnades på, Roky satt ofta och spelade på piano då var det klassiskt. En dag spelades Rock´n Rollpå radion och Roky bytte stil och vad gör en mor som älskar sitt barn? köpersjälvklart en elgitarr och förstärkare.Roky sätter ihop ett band med några kompisar och kallade sig Rouletter efter det blev det bandet The Missing Links därefter bildas The Spades som kom att bli lyckat och spelar Buddy Holly samt eget matrial på mindre klubbar.

The 13th Floor Elevators


För att marknadsföra sig så trycktes det upp visitkort med  med deras tjänster "Psychedelic Rock"

Tommy tyckte att deras uppdrag var att instruera sina lyssnare att uppnå högre medvetande genom psykedeliska droger, han insisterade på att  bandetgjorde så innan spelning. (bortsett från trummisen John Ike Walton, som avsagt drogen efter en dålig resa) alla lydde. Roky, en lättpåverkad artonåring, föll omedelbart under Halls gungning, intog vad som räcktes honom. De två började skriva låtar tillsammans,  österländsk religion, gnostiska kristendomen, och fördelarna med syra, marijuana m.m. Innan album två så hoppade John Ike Walton och Benny Thurman som inte längre orkade med drogerna, Roky blev bjuden på alla möjliga droger så att man kunde skryta med att man har festat med Roky... 

En kväll när The Spades hade en av sina  spelningar i Austin. Efter gigget kom det fram ett par äldre killar som var långhåriga och skäggiga, Roky hade precis hoppat av gymnasiet på grund av att han inte fick vara långhårig.En av killarna presenterade sig som Tommy Hall och hade ett band som heter The Lingsmen. Tommy bjöd medRoky till sitt hus....   När Roky  var sjutton år hade han skrivit och släppt en lokal Top Ten singel med The Spades   så det var ingen tillfällighet att  dom dök upp.Tommy Hall studerade psykologi och  exprimenterade psychedelisk musik. Tommy Hall hade rekryterat Stacy Sutherland (gitarr), Benny Thurman (bas), och John Ike Walton (trummor). Den sista länken var Roky Erickson. Dessa grabbar var kända för sitt drog användade, då ett lagligt läkemedel som kallas LSD . Roky  hängde med sina nya vänner och lämnade Spades.

Elevators hade en tuff tid i Texas, dom de var ständigt i trubbel polisen och Texas Rangers. Straffet på den tiden om man ertappades..  var tjugo år i fängelse. Första gången grabbarna åkte fast klarade dom sig på grund av teknikalitet, Tommy och Stacy fick besöksförbud på alla klubbar barer m.m. i Texas, ingen spelning mer i Texas så det bar av till San Fransisco. Där  träffade en gammal  college vän Janis Joplin, som hade njutit lokala framgångar i sitt band Big Brother, Joplin introducerade dem till Grateful Dead. Det såg ut som  Elevators framgång skulle bara fortsätta växa. Med "You’re Gonna Miss Me," fortfarande på Billboardlistan, var skivbolaget International Artists säkra att med några spelningar och små turer runt Kalifornien och, tillsammans med två framträdanden på Dick Clarks TV-program. Den turnerande livsstilen visade sig hårt på bandet, med - Tommy Hall krav på att de tar LSD innan varje show ledde till veckor i rad där nästan alla medlemmar var instängda i en skåpbil eller billiga motell eller ett backstage omklädningsrum, uppslukade i en evig syra resa. Det var tänkt att Janis Joplin skulle gå med Elevators men avrådes av andra på grund av deras livsstil.

Alla som Roky träffade ville ge honom droger så att de kunde berätta för sina vänner om sina erfarenheter. I mitten av 1967 hade han börjat bete sig oberäkneligt. Bekanta från den tiden minns en paranoid Roky hade ett bandage i pannan för att täcka oönskade sändningar till sin "tredje ögat." Han slutade att komma Elevators spelningar, . Slutligen helt desperata så anlitar  International Artists en Roky imitatör och sätta ihop en falsk version av The 13th Floor Elevators för att spela på lokala klubbar. Sommaren 1968, den verkliga 13th Floor Elevators säkrade en lukrativ spelning på en klubb som heter Love Street, tvärs över gatan från San Antonio världens mässa, med planer på att spela mässan efteråt. När resten av Hissar promenerade på scenen för att starta, Roky vägrade att följa dem. Bandet bestämde sig för att spela utan honom i hopp om att han skulle gå in, men Roky försvann. Han sågs senast klättra in i en likbil, som försvann i natten.

Ett par veckor senare hittade Roky´s mor honom stående i hennes bakgård tidigt  på morgonen &"pratar rappakalja." Hon checkade in honom i två veckor för psykiatrisk utvärdering. Efter dom två veckorna fick mamma Evelyn läkarens uttalande Roky "är en grönsak", så hon tog honom till en andra läkare och en känd i staden som "Crazy Harry" Hermond

En månad senare körde International Artists Roky till Hedgecroft sjukhus och rehabilitering Center i Houston, där han var inlåst i sitt rum, tungt drogad, och utsattes för elektov chockbehandling. Den 21 juli 1968, bröt Tommy Hall in Hedgecroft och hämtade Roky och de två gick under jorden.


Efter ha legat  lågt med Roky i Houston beslutade Tommy Hall för att återvända till San Francisco. Väl där lämnade han Roky med sin ex-fru och börjar träffa Elevators men Roky´s psykiska tillstånd försämrades ytterligare. När han började tala om för folk att de ryska sändningar han plocka upp genom hans tänder beställer talade om för honom att döda Jacqueline Kennedy, några av hans vänner bestämde sig för ge honom syra. När han började insistera på att hans kropp hade blivit besatt av demoner, några andra vänner gav honom heroin. De levererade honom till sin mamma i en "osammanhängande" tillstånd, där hon badade honom med Tide och ammoniak kvicksilver.

Två månader senare,Roky åker fast efter ha slängt ut en  marijuna fimp  genom fönstret från bilen och spelar idiot för att slippa 10 år i fängelse och hamnar på dårhus. Elevator utan Roky inser skivbolaget International Artists att det är kört så dom släpper en fejkadlive platta med pålagda skrik och applåder. Den sista Elevator albumet är Bull of the Woods och är huvudsak  Stacy somhar knåpat ihop.  Efter Roky släpps försöker Elevator få en återförening men  Roky och Tommy  blir aldrig sams. 1978 Stacy blir skjuten av sin fru i ett gräl, i med detta så är det slutet för Elevators.

Den 27 november 1972 var en rättegång som hölls i Austin, juryn uttalar att Roky Erickson "för närvarande är frisk." Roky släpptes i förvar av sin mor, som var bestört när han lämnade hemmet igen och flyttas in med hans flickvän Dana.  År 1974 gifte de sig och fick en son Jegar som föddes två år senare.

1974 släpptes Roky,  som kom att starta ett nytt band, som  kom att heta Roky Erickson and aliens.Börja skriva låtar från tiden i  fängelse och hans kamp med psykisk sjukdom på ett förtäckt sätt, . Han började gå igenom utkast av sina gamla texter och stryka över alla hänvisningar till "Gud" eller "Jesus", ersätta dem med "Satan"

Början på 80-talet använde Roky olika mediciner med dess biverkningar flufenazin lämnade honom med en så våldsam skakning vill, så han bestämde sig för att sluta ta det. År 1986, överväldigad av de stora krav hans mentala tillstånd som ålagts familjen, lämnade Dana. Roky psykiska tillstånd försämmras. Han började spendera merparten av sin tid på sitt barndomshem med sin mamma.

Evelyn hade alltid överöst Roky med uppmärksamhet och hade hållit på honom som barnet i familjen, och hon var överlycklig att ha honom tillbaka. På religiösa grunder, förbjöd hon Roky att gå tillbaka på någon medicinering. 


Han börjar skriva till advokater och kändisar (döda eller levande). 1982 påstod han att en marsian harflyttat in i hans kropp. Senare var han en utlänning, detta för han tyckte att då skulle han stå utan för lagarna. 1988 slutar Roky helt med musik och Evelyn vägrade att låta honom få behandling. Helt utan medicin hade han flera radioapparater och tv-apparater i huset - samt en Casio tangentbord - och skulle hålla dem alla påslagna på full volym samtidigt, för att överrösta de röster i hans huvud. Hans gamla Elivator bandmedlem John Ike Walton som var på besök sa: Han lyssnade på alla dessa TV-apparater och radioapparater som alla var inställda på olika stationer. Det var galenskap. Jag vet inte hur han kunde stå ut med det,  han hade en massa radioapparater och igång, och vi kunde knappt prata ... 1989 greps han för poststöld. Roky hade plockade bland annat post från grannar och tejpade den på väggarna i sitt hem.

Jegar visste inget om sin far som barn,  han växte upp med vetskapen Roky främst av rykte.  Han hade gett upp hoppet om att någonsin träffa den verkliga Roky förrän i maj 2001, han blev kontaktad av Roky yngste bror Sumner Erickson. Sumner var riktigt orolig över Roky`s hälsa och en elak böld i munnen som gjorde att han var tvungen att utmana sin mor om förmyndare. Sumner tillsammans med Jegar och polisen åktedom till Roky´s lägenhet. Den efterföljande rättegången beviljades Sumner vårdnaden om sin bror. Sumner tog Roky med sig hem till Pittsburgh. Roky´s bror är musiker och spelar med  Pittsburgh symfoniorkester, då det var turne resande kom Jegar för att ta över.  Genomgick en ny fysisk och psykisk terapi för att få en medicin som han har nekats i många år.

Mycket gradvis började Roky att återansluta med omvärlden. Han började spela musik igen, och fick vara runt vänner och familj för första gången på flera år. I februari 2007 Sumner avgick hans förmyndare för Roky och Texas domstolen helt återställd sina rättigheter. En dag Jegar fick ett meddelande på hans telefonsvarare. Det var Roky, och han ville veta Danas telefonnummer så att han kunde bjuda ut henne. Ett par veckor senare började Roky komma varje dag till  café´t där Jegar arbetade, vistas långa timmar och prata med Jegar, försök att jaga ikappden förlorade tiden i vuxen son som han knappt känt. Det var under ett av dessa besök som Jegar, för första gången i sitt liv, hört sin far säga "Jag älskar dig."

Kort därefter, Roky börjar med flertal spelningar och  framträdande i södra Kalifornien berömda Coachella festivalen och sedan en Europaturné. Han köpte sin första bil en Volvo, som han sade att han valde eftersom det har flest säkerhetsbälten och han vill att hans vänner ska åka säkert......  och efter det, köpte han sin första hus.


Idag bor  Roky och Dana bor tillsammans i hans hus i södra Austin. Roky bringar timmar om dagen läsning, och hans soffbord är staplade med böcker han köpt eller som har skickats till honom av fans. När han är på turné så är Dana tillsammans med honom, och Jegar är hans turnémanager.

Knäpp eller ett geni.... gamla bekanta säger att efter första sjukhusbehandling var han totalt förändrad och där började det tokiga. En normal tonåring i dåligt sällskap med droger, eller......

1966 en 19 årig Roky med The 13the floor elevators med låten You're Gonna Miss Me som han gjorde när han var 15 år.