DU VÄLJER

En sjuk planet som bara blir sämre, människor lider

barn börjar jobba

vid 4 års ålder

   

Är du den som

köper nytt

och slänger

gammalt ?

ÄLDRE SAKER & NU

Vintage apparater är inte byggda för att dom skulle skrotas efter ett  par år. Mitten på 80-talet började köp och släng. För dig som inte var född eller du som har glömt..... Man jublade när man fick ärva soffa, tv, köksbord eller tvättmaskin, det var dyrt att köpa. En tvättmaskin gick 2-3 genarationer, när tredje genarationen var klar  slängdes den... trasig? nej, den hade bara mött tiden där folk kastade allt och köper nytt, varför ?


Början på 1900 talet så var sverige ett av dom fattigaste länderna i Europa. Vi var då duktiga på bygga industri och tillverkning, och på 60 talet var vår  ekonomi riktigt bra, så bra att Siw Malmqvist släppte " slit och släng " 1966 och den blev en hit,  den var rätt  i tiden. Från tiden 60-talet till mitten på 80-talet ökade konsumtionen konstant. 1985 skenade det till början av 90talet och bubblan sprack. Bankkrisen kan sägas ha grundlagts redan den 21 november 1985 med det beslut som togs av riksbankschef Bengt Dennis, med stöd från finansminister Kjell-Olof Feldt, att släppa på de kreditmarknadsregleringar som tidigare begränsat utlåningen. I princip innebar detta att banker och finansinstitut över en natt fick låna ut hur mycket pengar man ville, eftersom Riksbanken hade gjort sig av med medlet att styra kreditgivningen.


Ekonomin tar ny fart början av 2000 talet och konsumtionen rusar och vårt soppberg blir enormt, det slängs otroligt mycket. Tillverkarna vet att denna produkt skall snart slängas, kvalite? nej, för den slängs även om den skulle fungera för det skall in nytt. Saker idag  har en livslängd på ca 3 månader, det tar det ungefär för en ny produkt  att komma till världen  inom elektroniken. 2008  blev det enekonomikris  på grund av  att bankerna lånarde ut för mycke till alla och allt.


Vintage stereo är mycket bra ljud och snygg för små pengar mot vad det kostade på sin tid. 40 år gammal  stridsvagnskvalite har överlevt ett tiotal stero-apparater och kommer att överleva väldigt väldigt  många till.... en miljövänlig produkt är bland annat den som inte går till soppberget för den har fått lämna plats för en nyproducerad apparat.


Att välja äldre saker före nytt är musiker idag bäst på. Deras verktyg för spelning eller inspelning  så finns det inget  alternativ än att använda  30år och äldre  gitarrrörförstärkare,   gitarrer, mikrofoner,  rullbandspelareallt som hör till  ett  inspelning och bandet.


Tron  att en högtalare  i dag behöver inte vara så stor, att tekniken har gått framåt. Detta är  tyvärr en vanlig tro och helt felaktig.  Högtalarens utveckling  började  1874 och  det har gjorts  flertal olika lösningar på detta.  1925 gjorde Edward W. Kellogg och Chester W. Rice  det som idag används  av dom flesta högtalartillverkare. Man ser också att trenden har vänt bland konsummenterna, det köps stora högtalare igen.

Hur det köps och slängs elektronik är sjuk, hanteringen är helt vansinnig. EU fraktar ner sopor till en förort till Ghana. Där hantering  av giftiga ämnen görs av barn. Man eldar loss metaller och  andas in den giftiga röken. Det brinner över allt på soptippen, giftiga ämnen sjunker ner i jorden  och giftiga ämnen  stiger upp i luften. EU producerar 9,000000 ton elektronisk-sopor varje  år.


Stora pengar i sopor, att utvinna metall från en dator kostar ca 100 kronor i Sverige och 15 kronor i indien.  Smuggla elektronisk sopor  görs då det finns en lag för frakta giftigt avfall. Nytt lagförslag som ska göra det olagligt att ens förbereda smuggling av miljöfarligt avfall från Sverige. Det ska kunna ge 2 års fängelse.


Stora pengar i sopor för fattiga ? Nej  det är ett så stort problem att maffian gör dom stora pengar på detta.  Ska våra barn ta över en sådan trasig och sjuk  värld. En förgiftad miljö  och korrupt värld  för all  skit som köps och blir elektronik sopor.

Nya saker och det kostar nästan inget..... Hur är det möjligt ?

Det kostar inget att tillverka och barn är en billig arbetskraft.

Köps en massa onödiga saker som slängs efter en kort tid.

Denna mängd onödig samt massa skitprylar skeppas til fattiga

länder när det slängs och skitprylar går inte att laga....


En fyra-åring släpper vi inte ur sikte, det finns tyvärr många andra länder där man börjar jobba vid den åldern.

För oss är det otänktbart att barnen skulle jobba men det är

helt ok att köpa produkter som är gjorda av barn.


Gick in i en järnaffär i en av våra vackra västkuststäder. Jag blev kvar en längre stund, för tanten i butiken sa till alla att vi har ett billigt allternativ och ett dyrare... det mycket billigare så är troligt att det är barnarbete, sa hon. Någon som köpte billigt ? . . Nej inte när man står där och det fullt med folk. Jag  blev kvar & studerade när alla handlade dyrt, ingen valde det billiga. . . .

Saker från förr, går nästan alltid att laga...  om det går sönder. En produkt som  är tillverkad innan ca 1985, den är gjord för att hålla i många år &  tillverkningen var  sådan att det skulle kunnas lagas.


Bit in på 90-talet så reparerades nästan allt, elektriker lagade vitvaror, skruvdragare och verktyg lämnades till reparation, Man lagade för det gick & det var bra grejor, idag är det ingen som lagar


Sverige har alltid haft ett respekterat rykte gällande kvalité ute i Världen, Made in Sweden var en garanti på hög kvalitiva produkter.


Vi gjorde allt och var i topp i det mesta. Bilar, Mopeder, Cycklar, Båtar, Vitvaror, Vapen, Porsli, Sportartiklar, Verktyg Stereo, Tv...  mycket mycket  mera. Nästan alla städer och byar i vårt land hade  någon form av tillverkning.


Vi hade massor av industrier, ett av dom är SKF som säljer på sin välkända kvalité, SKF är ett gammalt svenskt företag som fortfarande är Svenskt. Lite tack var SKF & Ericsson så kom Sverige igång i början av 1900-talet, det var mycket fattigt &  många flydde till  Amerika.
Förr var det produktnamnet

som sålde &  inte prislappen 


MILJÖN   Miljön är den viktigaste anledningen att välja second hand produkter.

BARNARBETE Väljer man produkter som gjordes innan tiden "köp och släng hysterin"  är dom gjorda av vuxna.

SVENSK KVALITÉ